Wat is Pilates
Iedereen hoorde beslist al eens van Pilates, maar velen weten niet wat het is. Vaak wordt het met Yoga vergeleken, maar de uitgangspunten zijn totaal verschillend. Pilates, is niet iets van nu, het ontstond begin 20ste eeuw, wanneer de Duitser Joseph Hubertus Pilates tijdens het uitbreiden van WO-I, toen wonende in Engeland, in een kamp geplaatst werd en zijn medegevangenen een reeks van oefeningen op de grond aanleerde. Hij noemde zijn discipline “Contrology”, een serie van gecontroleerde oefeningen die konden uitgevoerd worden op een simpele mat. Toen hij een paar jaar later naar een ander kamp werd overgeplaatst, waar hij verpleger/verzorgen werd voor de vele geïnterneerden getroffen door oorlogsziektes en fysieke blessures begon hij met het bedenken van apparatuur om zijn “patiënten” te revalideren. Hij nam veren uit bedden en gebruikte ze om weerstand en beweging te creëren voor de bedlegerigen. Uiteindelijk, na heel veel onderzoek en experimenteren gedurende 60 jaar, kwam hij tot een methode, zoals we vandaag kennen als Pilates. Een serie van gecontroleerde oefeningen uitgevoerd op specifieke Pilates apparatuur met verstelbare weerstand om mensen sterker te maken. De pilates apparatuur vandaag de dag is niet veel verschillend van dat van vroeger. Weerstand van veren, straps om aan voeten of handen te houden, ondersteuning voor rug, nek en schouders. Ze dagen het lichaam zowel uit als ondersteunen het terwijl het leert efficiënter leert bewegen.Alle bewegingen vinden plaats vanuit een stabiel krachtcentrum ‘Core’: de buik, rug & taille. Een van de meeste complete vormen van beweging, onder één systeem ontworpen om het lichaam te stretchen, versterken en balanceren.De Pilates Methode is een “whole body” en zéér effectieve vloeiende bewegingsvorm waarin we ons focussen op meerdere principes zoals centrering, concentratie, controle, ademhaling, precisie en flow. Alles draait om connecties binnenin je lichaam. Doel van pilates is het creëren van een evenwichtig, sterk spiersysteem en een soepel lichaam waarin overbelaste spieren worden ontlast. Verwaarloosde spieren worden dan weer geactiveerd en versterkt. Vele artsen, fysiotherapeuten, osteopaten, .. sturen hun patiënten door en zien pilates als een belangrijk aspect bij de sport & revalidatie. Dus neen, Pilates is GEEN Yoga, cardio en zeker geen vermageringssport.
Waarom is pilates vandaag de dag zo populair?
Als het goed aangeleerd wordt, is Pilates een zeer intelligente methode om je lichaam leniger en sterker te maken. De teacher leest/screent je lichaam heel snel en kan binnen de vaste order aan basisbewegingen, aangevuld met aangepaste en aanvullende specifieke en/of gevorderde oefeningen de accenten leggen waar jij er het meeste baat bij hebt. Door de mentale betrokkenheid ervaar je een nieuw soort bewustzijn. Een uitgebalanceerde training waarbij kracht, lenigheid, houding, concentraties en prestaties verbeteren. Jouw lichaam beslist waartoe het in staat is op dat moment. Dus de drempel om in te stappen is heel laag en toegankelijk voor iedereen en op elke leeftijd! Zowel topsporters, dansers als mensen met een zwakke conditie en/of blessures!
Zonder belemmeringen en op een comfortabele wijze beter bewegen op ieders tempo/manier. Resultaat: evenwichtig lichaam, correctere houding wat het lichaamsbewustzijn stimuleert en je een betere bewegingstechniek in het dagelijkse leven bijbrengt.
Mijn mening?
Het lichaam is een mechanisch ding. Krachten en lasten. Het was voor mij snel duidelijk dat al mijn sport, fitness en danservaringgestaafd moest zijn op kennis. Daarom licentiaat kine gestudeerd ; – )
Voor mij is pilates één van de meest intelligente, uitgezuiverde en gecontroleerde methodes om je lichaam alom sterker, leniger en vooral lichaamsbewuster te maken. Een totale reorganisatie van je lichaamsbesef met zijn zwakste en sterkste punten. Gevolg -> preventief en doelbewust! De combinatie Pilates / Kine was dan ook vanzelfsprekend. Waarom mensen behandelen als je als kinesist ook preventief iets kan betekenen! Dat sprak mij het meest aan.